Tesis Yönetimi Sektörü İçin… Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Dersi (MYK101)

Mesleki Yeterlilik MYK101 Dersi

İçindekiler

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi Nedir?. 2

Hangi Meslekler 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu Kapsamında Yer Almaktadır?. 3

Ulusal Meslek Standardı (UMS) Nedir?. 3

Ulusal Yeterlilik Nedir?. 3

Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilikler Arasındaki Temel Fark Nedir?. 3

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) 4

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin İş ve Eğitim Yaşamına Katkısı Nasıl Olacaktır?. 4

Tesis Yöneticisi Meslek Tanımı nedir?. 4

Seviye 6 Ne Anlama Gelir?. 4

Tesis Yöneticisi Mesleğine İlişkin Gereklilikler Nelerdir?. 6

Tesis Yönetiminde Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Var mıdır?. 6

Tesis Yöneticisi Ulusal Meslek Standardı Nedir?. 7

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Bir Eğitim mi?. 7

Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliği Nedir?. 8

Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliği için Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları Var mıdır?   9

“Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” (Altın Mesleki Yeterlilik), Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belgelendirmesi yapmak üzere yetkilendirilmiş kuruluştur.  10

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavlarının Hayata Geçişi – Kronoloji 10

2019 Yılı: 10

2022 Yılı (3 yıl sonra): 11

2025 Yılına Geliş (6 yıl geçer): 13

2025 Mayıs Ayında Ülkedeki Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Tesis Yöneticisi Sayısı: 14

Neden Tesis Yönetiminde Çalışan Gerçek Kişi Yöneticilerde Ulusal Yeterlilik ve Standart Eğitime İhtiyaç Vardır?. 15

“Mesleki Yeterlilik” İş Sözleşmesi ile Çalışan Gerçek Kişiler ile İlgilidir, Tüzel Kişiliklerin “Yetki Belgesi” ile İlgili Değildir. 15

Üçlü İş Birliği Neden Gerekmiştir?. 16

Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” (Altın Mesleki Yeterlilik) 17

Apsiyon (Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi ve Tic. A.Ş.) 17

Apsiyon Akademi Ne Amaçla Çalışır?. 17

Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) 18

Değerlendirici (Sınav Yapıcı) Ölçütleri Nedir?. 18

Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi SSS (SIK SORULAN SORULAR) 19

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Bir Eğitim mi?. 19

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Bir Eğitime İhtiyacım Var mı?. 19

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavına mı Girmeliyim? Yoksa Bir Eğitim Sertifikası mı Almalıyım? Yoksa Her İkisi de mi Olmalı?. 20

Daha Önce Benzer Konularda ( Site Yöneticisi, Toplu Yapı Yönetimi, Apartman ve Site Yönetimi vs) Alınan Eğitim Sertifikam Var. Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda mıyım? Sertifikam İşe Yaramıyor mu?. 20

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavına Nasıl Çalışacağım?. 21

Herhangi Bir Eğitimi, Ders Notu veya Örnek Sorular ya da Bilgi Bankası Var mı?. 21

Sınav ücretleri ile ilgili bir indirim veya kampanya söz konusu mudur?. 22

Özet! 22

Tesis Yönetimi Sektörü İçin.

Mesleki Yeterlilik MYK101 Dersi

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi Nedir?

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi; ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde kıyaslanabilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, formel (örgün) eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.

Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilikler Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) Bu Linkteki Sayfasından Yararlanabilirsiniz.

Hangi Meslekler 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu Kapsamında Yer Almaktadır?

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  Kanunu’nun 2. Maddesine göre tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık (Avrupa Birliği’nde otomatik tanınma kapsamında yer alan meslekler), mühendislik mesleği ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu Kanunun kapsamı dışında olup bunların dışındaki tüm meslekler kapsamda yer almaktadır.

Ulusal Meslek Standardı (UMS) Nedir?

(UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.

Detaylı bilgi için tıklayınız…

Ulusal Yeterlilik Nedir?

Ulusal yeterlilikler;
– Ulusal ya da uluslararası meslek standartları temel alınarak hazırlanan,
– Öğrenme, ölçme-değerlendirme amacıyla kullanılan,
– Bireylerin mesleğini başarı ile icra etmesi için sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile bu bilgi, beceri ve yetkinlikleri kanıtlamaları için nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecinden geçmeleri gerektiğini açıklayan,
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanarak yürürlüğe giren teknik dokümanlardır.
Detaylı bilgi için tıklayınız…

Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilikler Arasındaki Temel Fark Nedir?

Ulusal meslek standartları (UMS); bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu tanımlamakta bir diğer ifade ile mesleklerin profilini ortaya koymaktadır. Ulusal yeterlilikler ise, meslek standartlarını temel alarak geliştirilmekte ve ilgili ulusal yeterlilikte Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak isteyen bireylerin nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecine tabi tutulacağına, başarı ve belgelendirme şartlarına ilişkin unsurları içermektedir.
Ulusal yeterlilikler ile uyumlu ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilmektedir. Yapılan sınavlar sonucu başarılı olan bireylere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kuruluşu olan 5544 sayılı Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi olmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu idaresidir. 

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin İş ve Eğitim Yaşamına Katkısı Nasıl Olacaktır?

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır. Bu sistem Türkiye’nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlayacaktır. İş dünyasının işgücüne yönelik mevcut ihtiyaçları ve geleceğe dönük eğilimleri, hazırlanmasına katkı sağlayacağı ulusal meslek standartları yoluyla eğitim sistemine yansıyacaktır. Yine eğitim dünyası da, amaçlarından birisi olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini bu sistem sayesinde etkin ve esnek bir şekilde gerçekleştirecektir. Bu sistemin en güçlü yönlerinden birisi, hayat boyu öğrenme anlayışını kabul etmesidir. Bu kapsamda herhangi bir eğitim almadan çalışarak beceri edinen bireyleri sahip oldukları becerileri belgelendirmeleri, bireylere farklı meslekler veya sektörler arasında yatay ve dikey geçişleri sağlaması, bulunduğu sektörde ve icra ettiği meslekte ortaya çıkan yeni gelişmeleri esnek bir şekilde mesleğine yansıtabilmesi ve bunu belgelendirebilmesi gibi imkanlar bu sistem sayesinde mümkün olacaktır.

Tesis Yöneticisi Meslek Tanımı nedir?

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemleri ve kalite gereklilikleri çerçevesinde, tesis yönetiminin kuruluş işlemlerini yaparak tesisin teknik, idari ve mali yönetimi gibi operasyonel işlemleri ile idari ve mali dönem sonu işlemlerinin yürütülmesini sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir.

Seviye 6 Ne Anlama Gelir?

Hayat boyu öğrenme için Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ), yeterliliklerin anlaşılması için bir araçtır.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) referans seviyelerinde:

Bilgi: Bir iş alanına ilişkin olgular, ilkeler, süreçler ve genel kavramlar hakkında bilgi (kuramsal ve/veya fiili bilgi) olarak tanımlanmaktadır.

Beceri: Belirli bir konuda veya görevde performans gösterebilmek için gerekli olan bilişsel (mantıksal, sezgisel ve yaratıcı düşünme) ve pratik (el becerisi ve yöntem, malzeme, araç ve gereçlerin kullanımı) beceriler olarak tanımlanmaktadır.

Yetkinlik: “özerklik ve sorumluluk” ile ilgili olarak tanımlanmaktadır.

Her seviyenin özellikleri, bilgi, beceri ve o seviye için gerekli öğrenmenin sonucunda ortaya konması beklenen yetkinlikleri tanımlayan bir “seviye tanımlayıcı” ile tanımlanmaktadır. Seviye belirlenirken: teorik ve pratik bilginin genişliği ve derinliği; kavramaya, yaratıcılığa ve pratiğe ilişkin becerilerin karmaşıklığı; entelektüel becerilerin karmaşıklığı; kişinin aldığı sorumluluğun miktarı, problem çözme ve/veya yaratıcılığın derecesi; ekip çalışması miktarı, liderlik ve hesap sorulabilirliğin kapsamı gibi ölçütler dikkate alınmaktadır.

SeviyeSeviye TanımlayıcıYeterlilik Örnekleri
BilgiBeceriYetkinlik
6. seviyeÇalışan, bir alandaki teori ve ilkeleri eleştirel bir yaklaşımla anlamayı içeren ileri düzey bilgiye sahiptir.Çalışan, uzmanlık gerektiren bir alanda karmaşık ve öngörülemeyen sorunları çözmek için gereken ustalığı (hakimiyeti) ve yeniliği ortaya koyan ileri düzey becerilere sahiptir.Çalışan karmaşık teknik veya profesyonel faaliyet veya projeleri yönetir. Öngörülemeyen iş faaliyetlerinde karar verme sorumluluğu alır. Bireylerin ve grupların profesyonel gelişimlerini yönetmede sorumluluk alır.Lisans Derecesi.   Profesyonel ve yönetici mesleki yeterlilikleri.

Tesis Yöneticisi Mesleğine İlişkin Gereklilikler Nelerdir?

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) sınavına girerek başarılı olmak gerekir.  Her meslek için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  tarafından hazırlandığı gibi “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” dokümanında, sınavın kapsamı, değerlendirme ölçütleri ve başarı kriterleri belirlenmiştir. Sınava girmeden önce bu dokümanı dikkatle incelemek gerekir.

Tesis Yönetiminde İnsan Kaynakları, Mesleki Yeterlilik ve Mesleki Örgütlerin Faaliyetleri

Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme Ve Yönetimi Konferansı 2023

1-4 Şubat 2023, Wyndham Ankara, TÜRKİYE

Link: https://youtu.be/LuRt5qA01wY?si=W71AAgcuOcqGV505

Tesis Yönetiminde Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Var mıdır?

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği; 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkartılan 19/10/2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) görevlendirdiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.

Tesis Yöneticisi Ulusal Meslek Standardı Nedir?

20.12.2017 tarih ve 30276 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan 17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı bulunmaktadır. Standardın sektörü “İş ve Yönetim” olarak belirlenmiştir.

17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm Ulusal Meslek Standartlarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Bir Eğitim mi? 

Tesis Yöneticisi – Seviye 6 MYK Belgesi sınavı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurumu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav kuruluşları vasıtası ile düzenlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belge sınavlarında teorik ve pratik sınavlara girilir. Bir eğitim bulunmamaktadır. Dolayısı ile daha önce Apsiyon Akademi‘den alınan e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Eğitim Programı veya herhangi bir üniversite sertifika programından ya da MEB Apartman ve Site Yöneticiliği Kursu gibi Apartman, Site, Toplu Yapı Yöneticiliği eğitimlerinden farklı olarak bilgi-beceri-yetkinliğinin ölçümlendirilmesine yönelik yeterlilik sınavıdır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, herhangi bir meslek kategorisinde bir kişinin mesleğine dair bilgi, beceri ve yetkinliğini resmi bir şekilde belgelemesine olanak tanır. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olduğunuzda, belgeyi edindiğiniz meslek kategorisine göre, o meslekte artık uzman sayılırsınız ve o konuda eğitimli ve yetkin bir kişi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Türkiye’de ilk defa tesis yöneticileri Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olan mesleki yeterlilik belgelerine kavuşabiliyor, sektörde sadece “iş yapan” değil, “meslek” icra ettiklerini “Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile belgeleyebiliyorlar.

Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliği Nedir?

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  tarafından 28.03.2018 tarih ve 2018/45 sayısı ile onaylanmış ve yayınlanmış olan  “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” bulunmaktadır.

“İş ve Yönetim” sektörü olan  “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” Başkanlık Makamının 10.06.2020 tarih ve 1570 sayılı kararı ile tadil edilmiştir.

“18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği”ne ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm Ulusal Yeterliliklere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliği için Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları Var mıdır?

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  onaylı olarak “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6 Ulusal Yeterliliği” sınav ve belgelendirmesi yapmak üzere yetkilendirilmiş kuruluş(/lar) vardır.

Bu kuruluşlara ulaşmak için Ulusal Yeterlilik (UY) Arama Sayfasına Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Sayfaya ulaşıldığında “Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları” sütununda yeşil zemin ve beyaz yazı ile “Yetkili Kuruluşlar” yazısına tıklandığında sınav kuruluşlarına ulaşılabilir.

“Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” (Altın Mesleki Yeterlilik), Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belgelendirmesi yapmak üzere yetkilendirilmiş kuruluştur.

“Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” ( Altın Mesleki Yeterlilik); 28/06/2019 tarihinden bu yana ve YB-0217 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik belgelendirme kuruluşları arasında olup, 2017 yılında yayınlanmış olan 17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı ile yine 2018 yılında yayınlanmış olan “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarını yapabilmek için 2019 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurmuş, 2022 yılında kurumun onayı ile sınavların gerçekleştirilebilmesini ve “sınavda başarılı olan tesis yöneticilerinin mesleklerini geçerli ve güvenilir bir şekilde  ulusal olarak geçerli olacak şekilde belgelemesini” sağlamıştır. Üstelik Avrupa Birliği ülkelerinde de   Europass Sertifika eki MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerinin Ulusal Europass Merkezi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) internet sitelerinden ücretsiz erişilebileceği uluslar arası normlara göre hazırlanmış bir dokümandır.

Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarının yapılabilmesi için gerekli olan en az üç (3) kişilik nitelikleri “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” belgesinde belirtilmiş olan sınav yapıcı ve değerlendiriciler Apsiyon Akademi Eğitmenleri tarafından sağlanmıştır.

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavlarının Hayata Geçişi – Kronoloji

2017 yılında yayınlanmış olan 17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı ile yine 2018 yılında yayınlanmış olan “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarının yapılması için o tarihte site ve tesis yönetimi sektöründeki bir iki sivil toplum kuruluşu ve yüksek bütçeli ve yabancı sermayeli tesis yönetim şirketleri herhangi bir girişimde bulunmamışlardır.

2019 Yılı:

2019 yılında bu alandaki eksikliği gören ve 2010 yılından itibaren sektörde eğitimci olan, 2012 ve 2013 yıllarında TOKİ iştiraki Emlak Yönetim AŞ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Boğaziçi Yönetim AŞ’nin toplam 400’ü aşan sayıda site ve tesis yöneticilerine sertifika programları hazırlayan Ozan ÖZEN, Milli Eğitim Bakanlığı Apartman ve Site Yöneticiliği Kurs Programı müfredatının hazırlanmasında beraber çalıştığı Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI ve Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş ile beraber Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) “sınav ve belgelendirme” seminerlerine katılarak Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarının yapılması için “yetkili sınav kuruluşu” ve “sınav yapıcı / değerlendirici” başvurusunda bulunmuşlardır.

https://www.instagram.com/ozanozencom/p/B5-nSMBJU1u/?img_index=1

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem CEYLAN ile 11-12 Aralık 2019Türkiye’mizin çalışma hayatına canlılık, iş güvenliği ve dinamizm getirecek Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı’ nın 3.’sünü gerçekleştirdik. Tesis Yöneticilerinin ve Toplu Yapılarda çalışanların Mesleki Yeterliliğini geliştirmek umudu ile.”

2022 Yılı (3 yıl sonra):

2019 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) yapılan “Tesis Yöneticisi” Mesleki Yeterlilik Yetkilendirme başvurusu sonrasındaki 2022 yılına kadar geçen 3 yıllık sürede 

17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı ile “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde hazırlanan ve revize edilen kalite politikasına, kurulan komitelere, yetkilendirilen sınav yapıcılara (değerlendiriciler), hazırlanan sorulara  ilişkin dokümantasyonlar önce T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU (TÜRKAK) nezdinde “Tesis Yöneticisi” mesleği için akredite edildikten sonra tekrar Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanarak demo (prova) sınav için kurum randevusu yapıldı.

2022 yılının 11 Mayıs günü “Dünya Tesis Yönetim Gününde (WFMD)” Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) refakatinde ilk demo sınav gerçekleştirilerek, yetkilendirme onayı alındı.  

Böylece 2022 yılının Dünya Tesis Yönetimi Günü’nü Türkiye’deki ilk Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınav provasını gerçekleştirerek kutladık.

Video: https://www.instagram.com/ozanozencom/reel/Cda7HUAIeY7/

Yaşanan pandemi sebebi ile süreç iki yıldan fazla sürmüş ve 2022 yılında yetki alınarak Türkiye’de ilk Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavını 04.08.2022 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Bu süreç ve sonrasında söz konusu yeterliliğin sınavlarını gerçekleştirmek için finansman ve işgücüne gerek duyulmuştur.

Bugün bir Mesleki Yeterlilik Kuruluşunun hayata geçirilmesi minimum 6 kişilik bir kadro ile mümkün olup, Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarının yapılması için ise asgari 3 kişilik kadroya, mevzuata uygun binaya, T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU (TÜRKAK)  ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onaylarına, demirbaş, ekipman, sarf malzemesine ihtiyaç olmakla beraber sadece ilk sınavın yapılmasına kadar geçecek yaklaşık 18 aylık sürede gereken finansman 3 milyon TL’nin üzerindedir. Hali hazırda mesleki yeterlilik kuruluşu olup da Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarının yapılması için ek yetki sınıfının açılması dahi 12 aya varan bir süreç ve yaklaşık 5-6 yüz bin liralık bir bütçe gerektirmektedir.

Böylece 2019 yılında başlayan Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesinin sektöre kazandırılma süreci ilk sınavın yapıldığı tarih olan 04.08.2022 tarihinde 3 yıl süren çabalarla nihayetlenmiş oldu. İlk 3 yıllık süreçte başvuru ve sınavın içeriğinin ulusal yeterliliğe uygun olması, gereken sınav yapıcı ve değerlendirici kadrosunun kurulması ile ilgili çalışmalar Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav kuruluşu Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş ve Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi Ve Tic. A.Ş. tarafından ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

Tesis Yöneticileri Şimdi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli Olacak! Videosu

İlk sınava giren ve Türkiye’de Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Numarası “1” olan adayımızın sınav görüntüleri (sınav sırasında değil, sınavın hemen ardından çekildi)

2025 Yılına Geliş (6 yıl geçer):

Bu süreç sonrasında belgenin sektör şirketleri ve bireysel yönetimler açısından kabul görmesi için topluma Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesinin faydalarını anlatmak için zaman ve pazarlama bütçesi gerekecek idi. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav kuruluşu Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş’ nin diğer yetkilendirildiği ulusal yeterlilikler de göz ününe alındığında bu maliyetleri karşılaması mümkün değildi. Bu aşamada Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi Ve Tic. A.Ş. pazarlama ve tanıtım maliyetlerini üstlendi.

2022 yılında Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları hayata geçtikten sonra sektör şirketleri ve bireysel yönetimler açısından kabul görmesi açısından da Türkiye’nin İlk Tesis Yöneticileri Federasyonu olan Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED)’nu ile görüşülerek üçlü bir iş birliği protokolüne imza atıldı. 

Bu aşamada diğer bir federasyon da kurulmuş idi. Türkiye’deki tüm dernekler ve federasyonlar ile görüşmeler yapıldı. Ancak herhangi bir geri dönüş alınamadığı gibi “bizim derneğimizin şirketlerinin kendi standartları var”, “bizim örgütümüzdeki site ve tesis müdürleri zaten üniversite eğitimli, ihtiyaçları yok”, “biz 4 yıllık lisans programı açacağız”, “biz şu üniversitede yüksek lisans eğitimine başlayacağız” gibi yanıtlar alındı.

Oysa ülkedeki binlerce konut sitesi ve konut bağımsız bölüm barındıran tesisin idari yöneticilerinin (site ve tesis müdürlerinin) yüksek lisans ya da lisans mezunu olması hem bir hayal hem de ülke gerçekleri ile bağdaşmamakta idi.

Bu arada 13 yıldan bu yana üniversitelerde 2 yıllık “bina yöneticiliği” ön lisans, 4 yıllık “tesis yönetimi” lisans ile “tesis işletmeciliği” yüksek lisans programlarının hayata geçirilmesine ilişkin çaba ve çalışmalarımız da sürecektir.

T.C. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü İle  Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi Ve Tic. A.Ş. ve Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) Arasında Araştırma, Geliştirme, Uygulama, Danışmanlık Hizmetleri Ve Eğitim İş Birliği Protokolü  çerçevesinde sektörde mevcut durum analizi, standartların ve politikaların geliştirilmesi, norm bilgi ve endeks oluşturma gibi alanlarda ders ve/veya program içeriklerinin geliştirilmesi, proje ve lisansüstü tez çalışmalarının yönlendirilmesi, uygulamacı temin edilmesi, ÜNİVERSİTE öğrencilerinin işbaşı eğitimi ve staj çalışmalarının yaptırılması gibi konularda APSİYON’un ve TEYFED’in ÜNİVERSİTE’ye destek vermesi, ÜNİVERSİTE’nin lisansüstü öğrencileri ve akademisyenlerinin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda araştırma ve uygulama projeleri yapmaları, raporlar hazırlamaları ve sunmalarının teşvik edilmesi çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Buna rağmen 2024 ve 2025 yıllarında Mersin (Akdeniz), Konya, Samsun, Afyon, Kayseri gibi şehirlerde kurulmuş yerel Tesis Yöneticileri Dernekleri üyelerini bu sınavlara davet ederek şehirlerinde sınavlar düzenlenmesini sağladılar.

2025 Mayıs Ayında Ülkedeki Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Tesis Yöneticisi Sayısı:

265 belge basılmış olup, sınav ve tekrarı bekleyen sayı ile beraber 300 aday

Böylece 2022 yılında 5, 2023 yılında 106, 2024 yılında 138 ve 2025 yılında bu yazının yazıldığı tarihe kadar  51 olmak üzere yaklaşık 3 yıllık sürede toplam 300 adaya Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı gerçekleştirilmiş ve adayların 265’i belgelendirilmiştir.

Sınavları devam eden veya tekrar sınavlarına dahil olacak aday sayısı bu rakama dahil değildir.

Neden Tesis Yönetiminde Çalışan Gerçek Kişi Yöneticilerde Ulusal Yeterlilik ve Standart Eğitime İhtiyaç Vardır? 

Site ve Tesis Yönetimi sektörü için 265 i yayınlanmış olmak üzere 300  Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sayısı önemli bir başarıdır. İlmek ilmek toplam 6 yıla yakın bir zamanda büyük ulusal sermeyeli ve uluslararası sermayeli 30’u aşmayan şirketin kendi bilgi-beceri-tecrübe standartlarını kendi koyduklarını ifade ettikleri ve sektörün yaklaşık %60’ını domine ettikleri, buna karşın ülke sathında sektörün kalan %40’ına hizmet veren yönetim şirketi veya şahıs firması ya da kendilerinin yönetimini gerçekleştirdiği site ve tesislerin sayısı ise 6 bini bulmaktadır. Bu durum az sermayeli yönetim şirketleri ve şahıs firmaları ve kendini yöneten siteler için şeffaf, hesap verebilir ve denetlenebilir bir yönetim sisteminin kurulmasına engel teşkil ederken bir yandan da yerel yönetim şirketlerinin iş yapma modeli ile sürdürülebilirliklerinin ve gelişimlerinin sağlanmasına engel teşkil etmektedir.

Yukarıda Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarının Mersin (Akdeniz), Konya, Samsun, Afyon, Kayseri gibi şehirlerde kurulmuş yerel Tesis Yöneticileri dernekleri tarafından organize edilmesinin altında yatan temel husus özellikle yabancı sermaye ve yerli büyük sermayeli sayısı 30’u aşmayan şirket karşısında rekabet koşullarının bozulmaması adına kendi yerel şirket ve şahıs firmalarının gelişimini sağlamak içindir.

Rekabet koşullarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir şeffaf ve hesap verebilir site ve konut bağımsız bölümlü tesislerin oluşturulabilmesi için tüzel kişilikler yanında, 17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı ile yine 2018 yılında yayınlanmış olan “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi ve standartlaştırılmış Milli Eğitim Bakanlığı ve/veya Üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek eğitim sertifika programları ile 2 yıllık “bina yöneticiliği” ön lisans, 4 yıllık “tesis yönetimi” lisans ile yüksek lisans programları seviyesinde bizzat tesislerde yönetim işini fiilen yapan gerçek kişilerin bilgi-beceri ve deneyimlerinin eğitim ve ölçme değerlendirmelerinin yapılması ile mümkün olabilecektir.

“Mesleki Yeterlilik” İş Sözleşmesi ile Çalışan Gerçek Kişiler ile İlgilidir, Tüzel Kişiliklerin “Yetki Belgesi” ile İlgili Değildir. 

Tekrar etmek gerekir ki bu bir “mesleki yeterlilik”tir.

Dolayısı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün sektörde site ve konut bağımsız bölüm barındıran tesislere dışarıdan yönetim hizmeti verecek tüzel kişiliklere getirmesi ile ilgili çalışılan düzenlemedeki “yetki belgesi” değildir.

Sektörde henüz zorunlu olmayan ancak nace kodu sebebi ile ticaret odalarında aynı meslek kolunda yer alan taşınmaz ticareti (emlakçılık, gayrimenkul danışmanlığı) için getirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dikkate alındığında Tesis Yönetimi Sektörün şeffaf ve denetlenebilir olması açısından site ve tesislerde gerek Tesis Yönetim Şirketleri gerekse bizatihi site ve tesis yönetimi işverenliklerine bağlı 4A ‘lı (SGK’lı) olarak çalışan site / tesis müdürlerinin  Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu konuda daha detaylı bilgiye aşağıda Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi SSS (SIK SORULAN SORULAR) bölümünden ulaşabilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği veya Ticaret Bakanlığı tarafından tesis yönetim sektörüne ilişkin çıkarılacak yönetmelikte de benzer şartların olması beklenmiş ve gerekçeleri Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED); ve bağlı dernekleri tarafından iki farklı doküman ile (çalıştay ve masa toplantısında) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.

Üçlü İş Birliği Neden Gerekmiştir?

“Mesleki Yeterlilik İş Birliği Protokolü İmzalandı” Videosu

Video Linki : https://youtu.be/GI_6hOrSiNY?si=eXpSi4tv6QQ859-v

Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” (Altın Mesleki Yeterlilik)

“Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş” ( Altın Mesleki Yeterlilik); 28/06/2019 tarihinden bu yana ve YB-0217 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik belgelendirme kuruluşları arasında olup, 2017 yılında yayınlanmış olan 17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı ile yine 2018 yılında yayınlanmış olan “18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarını yapabilmek için 2021 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurmuş, 2022 yılında kurumun onayı ile sınavların gerçekleştirilebilmesini ve “sınavda başarılı olan tesis yöneticilerinin mesleklerini geçerli ve güvenilir bir şekilde Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olacak şekilde belgelemesini”  sağlamıştır.

Apsiyon (Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi ve Tic. A.Ş.)

Türkiye’nin en yaygın kullanılan bulut tabanlı site yönetim platformu Apsiyon; site, apartman, rezidans, iş merkezi ve AVM gibi toplu yaşam alanlarında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm süreçler için kapsamlı çözümler sunar. 2012 yılından bu yana Türkiye’de ve dünyada yaşam alanlarının yöneticilerine ve sakinlerine hizmet verir. Bugün; 22 binin üzerinde site ve 1.5 milyonu aşkın konut ile 3,5 milyonun üzerinde kişi Apsiyon kullanıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden olan Apsiyon’un, bir Merkez Ofis, iki Ar-Ge Merkezi ve 6 bölge ofisinde, çoğunluğu Ar-Ge çalışanlarından oluşan 160 kişilik ekibi bulunmaktadır.

Apsiyon Akademi Ne Amaçla Çalışır?

Apsiyon Bilişim Sistemleri ve Sanayi Ve Tic. A.Ş., 2016 yılından bu yana e-Devlet kayıtlı sertifikalı site yöneticiliği online eğitimleri, kurumsal eğitimler, ileri düzey eğitimler ve danışmanlık hizmetleri gibi birçok eğitim ile toplu yaşam alanı yöneticiliği alanında Apartman, Site ve Tesis Yöneticilerinin kişisel gelişimini sağlayan Apsiyon Akademi departmanı için Apsiyon’nun organizasyonu içindedir.

Bilinmektedir ki Türkiye’de niş bir sektör olan apartman, site ve tesis yönetimi sektöründe müdür ve yönetici seviyesinde kişisel gelişim ve eğitime katılım talebi diğer sektörlere göre düşük olup, Apsiyon Akademi gibi bir eğitim departmanının yıllık maliyeti birkaç milyon Türk Lirası’dır. Oysa eğitim gelirleri bu maliyetin yüzdesel olarak çok küçük bir kısmını karşılamaktadır.

Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED)

Teyfed Federasyonu, Bağlı Dernek ve Tüzel Kişilerin Tesis Yöneticisi Çalışanlarında Mesleki Yeterlilik Şartı Aramaktadır.

Türkiye’nin İlk Tesis Yöneticileri Federasyonu olan Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED); federasyonu oluşturan dernek ve üye şirketlerinin tüzel kişi ortakları dahil federasyona bağlı tüm tesis ve site yöneticilerinin “Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarına dahil olup, mesleki yeterliliklerinin sağlanması için federasyon yönetimi olarak karar almış olup, sağlıklı ve denetlenebilir bir belgelendirme yapılabilmesi için de Türkiye’de ilk kez tesis yöneticilerinin Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olan mesleki belgelerini almalarına öncülük eden Altın Mesleki Yeterlilik ve Türkiye’nin en yaygın kullanılan bulut tabanlı site yönetim platformu Apsiyon ile üçlü bir iş birliği protokolüne imza atmıştır.

Değerlendirici (Sınav Yapıcı) Ölçütleri Nedir?

“18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği”nin ölçme ve değerlendirme süreçleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından oluşturulan en az iki (2) kişilik Sınav Komisyonu/Heyeti aracılığı ile yapılır.

Her adayın uygulama (pratik) sınavı tek başına yapılır ve sınavına aşağıdaki niteliklerdeki (2) kişilik Sınav Komisyonu/Heyeti girer. Aynı nitelikteki bir başka değerlendirici de (yani 3. bir sınav yapıcı) bu sınavın videosunu izler ve verilen puanların doğrulamasını yapar.

Bu değerlendiricilerden birinin; yükseköğretim kurumlarının ilgili alanlarından (Hukuk, İşletme, Endüstri Mühendisliği ve benzeri bölümlerinden) öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olarak en az yedi (7) yıl görev yapmış olması gerekmektedir.

Diğer değerlendiricinin ise yükseköğretim kurumlarından lisans seviyesinden mezun olmak kaydıyla son 10 yıl içinde Tesis Yönetimi işlerinde yönetici olarak fiilen en az 7 yıl çalışmış olması gerekmektedir.

Ölçme ve değerlendirme sürecinde görev alacak değerlendiricilere; ilgili alanda yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından mesleki yeterlilik sistemi, kişinin görev alacağı ulusal yeterlilik(ler), ilgili ulusal meslek standart(lar)ı, ölçme-değerlendirme ve ölçme değerlendirmede kalite güvencesi konularında eğitim sağlanmakta olup, değerlendiriciler (sınav yapıcılar) Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) unca onaylanarak sınav kuruluşu tarafından yetkilendirilir.  

Seviye 6 Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi SSS (SIK SORULAN SORULAR)

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Bir Eğitim mi? 

Tesis Yöneticisi – Seviye 6 MYK Belgesi sınavı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurumu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav kuruluşları vasıtası ile düzenlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belge sınavlarında teorik ve pratik sınavlara girilir. Bir eğitim bulunmamaktadır. Dolayısı ile daha önce Apsiyon Akademi‘den veya herhangi bir üniversite ya da MEB programından alınan Apartman, Site, Toplu Yapı Yöneticiliği eğitimlerinden farklıdır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, herhangi bir meslek kategorisinde bir kişinin mesleğine dair bilgi, beceri ve yetkinliğini resmi bir şekilde belgelemesine olanak tanır. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olduğunuzda, belgeyi edindiğiniz meslek kategorisine göre, o meslekte artık uzman sayılırsınız ve o konuda eğitimli ve yetkin bir kişi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Türkiye’de ilk defa tesis yöneticileri Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olan mesleki yeterlilik belgelerine kavuşabiliyor, sektörde sadece “iş yapan” değil, “meslek” icra ettiklerini belgeleyebiliyorlar.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Bir Eğitime İhtiyacım Var mı? 

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi için herhangi bir eğitim şartı bulunmuyor. Örneğin üniversite mezunu olmayan ya da tesis yöneticiliği veya site yöneticiliği ile ilgili bir sertifika programını bitirmeyen kişiler de sınava katılabilir. Katılımcıların sadece, Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Sınavı’na girerek teorik ve performans sınavından başarılı olması gerekir. Başarı ölçüsü, teorik sınavlarda 100 üzerinden 70’tir. Performans sınavında başarılı olabilmesi için Beceri ve Yetkinlikler Kontrol Listesi’nde ilgili sınav için tanımlanan kritik adımların (aday tarafından başarılması zorunlu adımların) tamamından başarılı olması koşuluyla, sınavın genelinden asgari %70 başarı göstermesi gerekir.

Tesis Yöneticiliği alanında çalışan profesyoneller mesleki yeterlilik sınavında hali hazırda konunun uzmanı oldukları için sınavda başarılı olacaklardır. 

2016 yılından bu yana ülkede verilmiş tüm site, apartman, tesis yönetimi eğitimlerinden farklı olarak Apsiyon Akademi‘nin yürüttüğü e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Canlı) / Bant / Yüz Yüze Eğitim Programları’na katılarak bilgi edinmiş olan adaylar da, 18UY0354-6 – Tesis Yöneticisi – Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına katılabilir, sınav sonrası başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanabilirler.

Sınava katılmak için yine de bu eğitimleri alma şartı bulunmamaktadır.

MEB veya Üniversite sertifika eğitimleri işin yapılması konusundaki temel asgari bilgileri içeriyor olup, meslek yeterlilik şartını tek başına sağlamaz.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavına mı Girmeliyim? Yoksa Bir Eğitim Sertifikası mı Almalıyım? Yoksa Her İkisi de mi Olmalı? 

Daha Önce Benzer Konularda ( Site Yöneticisi, Toplu Yapı Yönetimi, Apartman ve Site Yönetimi vs) Alınan Eğitim Sertifikam Var. Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda mıyım? Sertifikam İşe Yaramıyor mu? 

18UY0354-6 – Tesis Yöneticisi – Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurumu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenmektedir.  Mesleki Yeterlilik Belgesinde teorik ve pratik bir sınava girilir. Bir eğitim bulunmamaktadır. Dolayısı ile daha önce Apsiyon Akademi‘den veya herhangi bir üniversite ya da MEB programından aldığınız Site Yöneticiliği eğitiminden farklıdır. 

Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB) tarafından onay verilmiş olan eğitim kurumlarından alınan “Apartman ve Site Yöneticiliği Kurs Belgesi”, çeşitli üniversiteler tarafından düzenlenen benzer sertifika programları ya da 2016 yılından bu yana ülkede verilmiş tüm site, apartman, tesis yönetimi eğitimlerinden farklı olarak Apsiyon Akademi’nin yürüttüğü e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Canlı) / Bant / Yüz Yüze Eğitim Programları’na katılarak sertifika almış adayların da 18UY0354-6 – Tesis Yöneticisi – Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına katılmaları gerekecektir. 


Daha açık bir örneklem yapmak isteriz. Nace kodu sebebi ile aynı meslek kolunda yer alan taşınmaz ticareti ( emlakçılık, gayrimenkul danışmanlığı) için getirilen Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde, Emlak Danışmanı ( seviye 4) veya Sorumlu Emlak Danışmanı ( seviye 5) mesleki yeterlilik belgesi şartı dışında aynı zamanda, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması şartı aranmaktadır. Dolayısı ile alınan eğitim ile mesleki yeterlilik için girilen sınav ayrı kriterlerdir. 


Emlak danışmanı seviye 4 yeterlilik belgesi emlak sektöründe çalışmak isteyen kişilerin alması gereken bir belgedir. Bu belge ile emlak danışmanlığı yapılması mümkün kılınmıştır. Sorumlu Emlak Danışmanı 5. seviye yeterlilik belgesi ise işletmenin şube müdürlerinden talep edilen bir belge türüdür.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği veya Ticaret Bakanlığı tarafından tesis yönetim sektörüne ilişkin çıkarılması beklenen yönetmelik taslağı hakkında resmi ifadeler asıl olarak “tüzel kişi yönetim şirketlerinin yönetim faaliyetlerini” ilgilendirmekle beraber gerek yönetim, gerekse tesis yönetim şirketlerine bağlı olarak ücretli çalışan gerçek kişilerin “yeterliliklerinin” nasıl aranacağına dair STK’ların teklifleri olmakla beraber henüz taslağa girip girmediği konusunda bilgi yoktur.

Sadece Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik belgesine sahip olanların mesleği yapabileceğine ilişkin peşin bir hüküm kurulamamaktadır.

Özetle yeterlilik belgesi şartı kesin olmakla beraber yayınlanacak yönetmelikte eğitim şartı getirilmesi durumunda sertifika eğitimlerinizin bu yönde bir katkısı olabilecektir.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavına Nasıl Çalışacağım?

Herhangi Bir Eğitimi, Ders Notu veya Örnek Sorular ya da Bilgi Bankası Var mı?  

Mesleki Yeterlilik sınavları için ders notu , örnek sorular veya bilgi bankası gibi uygulamalar yoktur. Bu gibi uygulamalar mevzuata aykırıdır.

Ancak hangi alanlardan soru sorulacağını ve hangi soruların kritik adım olduğunu https://www.apsiyon.com/akademi/mesleki-yeterlilik sayfasındaki “Dokümanlar” kısmındaki “Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterlik” dokümanına tıklayarak ( veya  bu yazıya tıklayarak  ya da https://cdn.apsiyon.com/mesleki-yeterlilik/ulusalyeterlilik.pdf linkine tıklayarak) ulaşabilirsiniz. 

2016 yılından bu yana ülkede verilmiş tüm site, apartman, tesis yönetimi eğitimlerinden farklı olarak Apsiyon Akademi’nin yürüttüğü e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Canlı) / Bant / Yüz Yüze Eğitim Programları’na katılarak bilgi edinmiş olan adaylar da, 18UY0354-6 – Tesis Yöneticisi – Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına katılabilir, sınav sonrası başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanabilirler. Bu eğitimde alınan bilgiler sınavda başarılı olmak için yeter düzey sağlayabilmektedir. 

Sınava katılmak için yine de bu eğitimleri alma şartı bulunmamaktadır.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sınav ücretleri ile ilgili bir indirim veya kampanya söz konusu mudur? 

Tüm yeterliliklerin ücret tarifeleri  Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenmekte olup resmi web sitesinden sorgulanabilir.  Ulaşmak için bu yazıya tıklayınız .

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Özet!

“Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi”, kamu tarafından tanınan bir belgedir.

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Sektörün Genelinde Yetişmiş ve Kalifiye İş Gücü Yaratılacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı’na Girebilmek İçin Eğitim Şartı Yoktur!

Sınava Girmek İçin Asgari İş Deneyim Süresi Ya Da Lisans veya Üstü Eğitim veya Başka Bir Koşul Gerekmemektedir. Adaylar Yaptıkları Meslek ile İlgili Sınavlara Girerler.

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi iİle Tesis Yönetim Sektörünün Yönetici Düzeyinde Çalışanları Eğitim Şartı Olmaksızın Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavı’nda Kritik (Zorunlu) Adımların Yerine Getirilmesi ve Sınavın Genelinden %70 Alarak Başarılı Olmaları Koşulu ile ‘Meslek’ İcra Eden Çalışanlar Olarak Tanımlanabilmektedir.

Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi, yetkilendirilmiş kuruluşun yaptığı teorik ve pratik sınavlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenmektedir.

Bina ve Tesis Yönetimi sektöründe; Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi ile, bina, toplu yapı (site) ve tesislerde, sürdürülebilir yönetimler, şeffaflık ve hesap verebilirlik, bilgi, beceri ve yetkinlikleri ölçülmüş ve belgelendirilmiş nitelikli tesis ve site yöneticileri ile mümkün olabilecektir.

“Standartlaşma, Belgelendirme ve Yetkilendirme Site / Tesis Yönetimlerini Şeffaflaştıracak!”

Mesleki Standartların Belirlenmesiyle Birlikte, Tesis Yöneticilerinin Yeterliliklerinin Belgelenmesi ve Bakanlıkça Yönetim Şirketlerine Belgelendirme Yapılmasıyla İlgili Düzenlemeler Hayata Geçtiğinde;

Yeni Dönemde Tesis Yönetimi İşleyişi; Toplumdaki Huzursuzlukları, Yönetimlerdeki Yolsuzluk İddialarını Ortadan Kaldıracak, Ehliyetli, Liyakatli, Yönetime Emek Harcayan Profesyonellerin Önünü Açılacak.

Bulanıklar Bunu da Yaptılar! Devletin Resmi Belgesini “Geçersiz ve Sahte” Saydılar!

Gerekli Mercilerle Temasa Geçince Telaşa Kapılıp Gazeteleri Nasıl Yalvar Yakar Aradılar?

“Haberde şu bölümleri değiştirmemiz lazım. Acil! “ (yusuf yusuf)

Neden TV’lerde Canlı Yayına Çıkamadılar?

Neden Sonra Resmi Belgeyi İyice Bulanık (Blur) Hale Getirip Çöp Kanalda Gösterdiler!

Ben Ozan ÖZEN!

2019 yılından bu yana Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav yapıcı ve değerlendiricisiyim. 04.08.2022 tarihinden bugüne kadar 258 katılımcının  “Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavında sınav yapıcı ve değerlendirici olarak görev aldım.

Ayrıca Türkiye’de 18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” sınavlarını yapma konusunda yetkilendirilmiş ilk sınav yapıcı ve değerlendiricisiyim.

Yalanlarla Dolu Basın Bülteni ile Haber Yaptırdılar!

01.05.2025 tarihinde önce internette sonra 02.05.2025 tarihinde basılı Akşam Gazetesinde yayımlanan “Site yönetiminde yetki belgesi fırsatçılığı” başlıklı https://www.aksam.com.tr/ekonomi/site-yonetiminde-yetki-belgesi-firsatciligi/haber-1566152 haberinde, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte ifadelere yer verilmiştir.

Haber internette yayınlanınca gazeteci ve tv habercilerinden oluşan kişilere whatsapp yolu ile ulaştırdılar!

Apartopar haberi 2 Mayıs 2024 tarihinde değiştirmek zorunda kaldılar!

Haberde utanmadan görseli kullanılan ve “hiçbir resmi geçerliliği bulunmadığı”  iddia edilen belge, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığıyla tamamen yasal zeminde sınavlar ile verilen bir mesleki yeterlilik belgesidir.

Yukarıdaki belge Türkiye’de “Tesis Yöneticisi” mesleğini yapan “gerçek kişiler” için tek geçerli belgedir!

Söz konusu haber, gerçeği yansıtmamakta olup, kamuoyunda yanlış bir algı oluşturma riski taşımaktadır.

Gerek tesis yönetimi mesleği, gerekse mesleki yeterlilik konusunda yetkisiz, bilgisiz ve itibarsız kişilerden alınan bilgiler ile yayımlanan haberin “tesis yönetim sektörüne” ve “çalışanlarına” vereceği zarar izahtan varestedir.

Bu Bulanıklar Canlı Yayına Çıkamayınca Basın Kuruluşlarına Whatsapp Yolu ile Gönderdikleri Basın Bülteni ile Bazı Tv’lerde Habere Dahil Oldular.

Bu defa yusuf yusuf olduklarından resmi yeterlilik belgesini iyice blur (bulanık) yaptılar!

Bu bulanıklar resmi belgeye “sahte / geçersiz” demelerinin hesabını vereecekler!

Gelin Şimdi Yalanları ve İftiraları Dinleyelim!



Oysa Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi, “tesis yöneticisi meslek tanımını” içeren 18UY0354-6 - TESİS YÖNETİCİSİ - Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde teorik ve uygulama sınavı ile yeterliliğe hak kazanan bir tarafı kamu olan tamamen yasal bir belgedir.

17UMS0640-6 Tesis Yöneticisi Seviye 6 Ulusal Meslek Standardı (İş ve Yönetim) indirmek için tıklayınız!

Tüm Ulusal Meslek Standartlarına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

Gerek Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) , gerekse belgenin muhataplarından yeterli bilgi alınmadan x.com daki tweetlerimde ( https://bit.ly/mykiftira )de paylaştığım içerikler doğrultusunda yayınlanan bu haber ile ilgili  kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi, “yetkisiz, bilgisiz ve itibarsız” kişilerden alınan bilgiler ile yayımlanan haberin “tesis yönetim sektörüne” ve “çalışanlarına” vereceği zarar da izahtan vareste olduğuna göre, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ve kuruluşu olan 5544 sayılı Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi olmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu idaresi olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) nu, kurumdan yetki alan ve denetlenen sınav kuruluşlarını ve görevini layıkı ile yapan sınav yapıcı ve değerlendiricilerini hedef alan, asılsız, iftira içerikleri bulunan ilgili haberin düzeltilmesini ve aşağıdaki flood da yer alan tekzip metninin yayımlanması hususunda gereğini rica ve talep ettim.

Arzu edildiği taktirde belgenin bir muhatabı olarak tamamen akademik ve gerçek bilgilere ulaşma konusunda iş birliği içinde olacağımı ifade ederim.

Bu yazının yazıldığı tarihte 18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” sınavlarını yapma konusunda yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu “Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş.” olup, diğer yetkilendirilmiş kuruluşun yetkisi Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kaldırılmıştır.

Sorgulama sayfasına buraya veya görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Biz Sınav Yapıcı ve Değerlendiriciler Kimiz?

Biz Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş olan sınav yapıcı ve değerlendiriciler yetkilendirilmiş Mesleki Yeterlilik Kuruluşları ile yaptığımız “tarafsız hizmet ve gizlilik” beyanı ve sözleşmesi ile çalışırız.

Dolayısı ile biz sınav yapıcı ve değerlendiriciler bir yandan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) nezdinde bir yandan da Mesleki Yeterlilik Sınav Kuruluşu olan “Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş.“nezdinde belgenin muhatabıyız!

O halde aşağıdaki tekzip talebi de aynı zamanda şahsıma aittir.

TEKZİP TALEBİ

01.05.2025 ve 02.05.2025 tarihlerinde yayınlanan “Site yönetiminde yetki belgesi fırsatçılığı” başlıklı haberinizde, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte ifadelere yer verilmiştir.

Tesis Yöneticisi (Seviye 6) belgesi, 5544 sayılı MYK Kanunu ve ilgili mevzuata dayalı olarak verilen resmî bir mesleki yeterlilik belgesidir. Belge, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılan sınavlar sonucu başarılı olan adaylara verilmektedir. Bu belge sayesinde, tesis yönetimi alanında çalışan profesyonellerin sahip oldukları bilgi, beceri ve yetkinlikler standartlara uygun biçimde belgelendirilmektedir.

Kuruluşumuz ( “Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş.” ) , Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş ve faaliyetlerini tamamen yasal çerçevede yürüten bir belgelendirme kuruluşudur. Haberde yer alan ifadelerin bizlerle ilişkilendirilmesi ve bu çerçevede kamuoyunda olumsuz bir algı oluşturulması hukuki ve mesleki sorumluluk ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.

İlgili haberde yer alan hatalı ve eksik bilgilerin düzeltilmesi ve tekzip metnimizin yayımlanması hususunda gereğini rica ederiz.

BASIN AÇIKLAMASI                                                                                                                               02.05.2025

Kamuoyuna Duyuru ve Tekzip Metni

01 Mayıs 2025 tarihinde bazı haber mecralarında “Site yönetimlerinde sahte belge paniği/alarmı/fırsatçılığı” gibi başlıklarla yayımlanan haber içeriğinde, yetkili belgelendirme kuruluşlarına yönelik kamuoyunu yanıltabilecek nitelikte ifadeler yer almıştır.

Söz konusu haber, gerçeği yansıtmamakta olup, kamuoyunda yanlış bir algı oluşturma riski taşımaktadır. Haberde belirtilen “yetki belgesi satışı” ifadesi ile kuruluşumuzun sınavlarını gerçekleştirdiği Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi arasında açıkça fark bulunmaktadır.

Haberde görseli kullanılan ve “hiçbir resmi geçerliliği bulunmadığı” iddia edilen belge, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığıyla tamamen yasal zeminde tesis yöneticilerinin verilen bir mesleki yeterlilik belgesidir.

Yani söz konusu belge, bir “Yetki Belgesi” değil, “Mesleki Yeterlilik Belgesi”dir. Dolayısıyla “Tesis yönetmek için gerekli vasıflara ulusal ölçekte sahip olunduğunu gösteren” bir belgedir. Ulusal ölçekte tanınan bu söz konusu yeterlilik; Tesis Yöneticilerinin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak, mesleki yeterliliklerini geçerli ve güvenilir bir belge ile kanıtlamalarına imkân sağlamak, eğitim sistemi ile sınav ve belgelendirme kuruluşlarına kaynak ve referans oluşturmak ve adaylara mesleğe ilişkin rehberlik sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bizler de bu ulusal yeterlilik kapsamında olan Yeterlilik Belgesinin sınavlarını yapmaya yetkili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşuyuz.

29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun görevlendirdiği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmış olan 18UY0354-6 – TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde bugüne kadar 300’den fazla adaya bilgi-beceri ve yetkinliklerinin ölçümlendiği Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı yapılmıştır.

Kuruluşumuz, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından usulüne uygun şekilde yetkilendirilmiş olup, belge verme süreci standartlara uygun, denetime açık ve kamu yararını esas alan bir sistemle yürütülmektedir. Bahsi geçen belge herhangi bir şekilde “satılan” bir belge değil; teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda “kazanılan”, geçerli ve güvenilir bir belgelendirme sisteminin ürünüdür.

Haberin başlığı gibi haber içeriğinde bulunan aşağıdaki ifadeler de asılsızdır.

İlk yayınlanan haberde bulunan ve sonradan çıkarılan iftira nitelikli ifadeler:

  • “bazı uyanıkların henüz düzenleme yürürlüğe girmeden fırsatçılığa başlaması”
  • “gayrimenkul danışmanlığı ve emlak şirketleri “Mesleki Yeterlilik Belgesi” adı altında ücretle sertifika vermesi”
  • “ 4 bin ila 6 bin TL ücret karşılığı verilen sertifikalarda ‘teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı oldunuz’ ifadesi ile yetki belgeleri oluşturuluyor”
  • “Bazı gayrimenkul ve yazılım firmaları türedi. Bunlar henüz kriterleri bile belli olmadan hiçbir resmi geçerliliği bulunmayan belgeleri satıyor. Vatandaşlar mağdur ediliyor.”
  • “yetki belgesi zorunluluğu’ düzenlemesi yürürlüğe girmeden fırsatçılar sahneye çıktı. Bazı emlak ofisleri hiçbir yetkisi bulunmadan 4-6 bin TL karşılığı belge satmaya başladı.”

Yukarıdaki ifadeler değiştirilerek eklenmiş yalan ve iftira dolu ifadeler:

  • “bu süreci fırsat bilen bazı gayrimenkul (emlakçı) ve site yönetim yazılımı firmaları, “Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu” diyerek piyasaya geçersiz belgeler sürmeye başladı.”
  • “bu firmalar, özellikle profesyonel site yönetim şirketlerini hedef alarak belge başına binlerce liralık satış yapıyor. Oysa bu belgelerin hiçbir resmî geçerliliği yok.”
  • “Henüz lisans süreci başlamamış olmasına rağmen “Zorunlu hale geldi” denilerek dağıtılan bu belgeler, sahte belge furyasına dönüştü.”
  • “Bu şartlar altında satılan tüm belgeler, açıkça dolandırıcılık kapsamında değerlendiriliyor.”
  • “Bu belge satışlarının tek amacı maddi kazanç elde etmek. Henüz böyle bir zorunluluk yokken yapılan bu işlemler açıkça suiistimaldir. “

Apartman ve site yönetimlerinde ‘yetki belgesi zorunluluğu’ düzenlemesi ile ilgili olarak 2023 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlanılmış, Kat Mülkiyeti Kanununda gerekli değişiklik henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmamış ve dolayısıyla söz konusu yönetmelik henüz yürürlüğe girmemiştir.

Oysa kuruluşumuz 28/06/2019 tarihinden bu yana ve YB-0217 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik belgelendirme kuruluşları arasında olup, Türkiye’de ilk Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavını 04.08.2022 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Yetkisiz ve itibarsız kişilerden alınan bilgiler ile yayımlanan haberin “tesis yönetim sektörüne” ve “çalışanlarına” vereceği zararı açıklamaya bile gerek bulunmamaktadır. Oysa Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi, “tesis yöneticisi meslek tanımını” içeren 18UY0354-6- TESİS YÖNETİCİSİ – Seviye 6” “Ulusal Yeterliliği” çerçevesinde teorik ve uygulama sınavı ile yeterliliğe hak kazanan, bir tarafı kamu olan tamamen yasal bir belgedir.

Kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi adına, basında yer alan ilgili haberin düzeltilmesini ve kuruluşumuzun adının bu tür mesnetsiz iddialarla anılmamasını talep ederiz.

Saygılarımızla,

ALTIN EMLAK GLOBAL GENEL MÜDÜRLÜK

Yetkili sınav kuruluşu “Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş.“, “Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED)” açıklama, tekzip ve iftiralara cevapları ekte ve aşağıdadır.

Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız Açısından Yapılacak 2022 Yılı  İstanbul Ticaret Odası 21 Nolu Gayrimenkul Komitesi Organ Seçimleri

Ozan ÖZEN’in bu yazısını, manifestosunu ve bildirim formunu indirmek için tıklayınız. 

Secim_Yetki_Belgesi  Örneğini İndirmek İçin Tıklayınız! 


İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimleri, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84’üncü maddesi gereğince 9 Kasım 2022 Çarşamba günü Yeşilköy – İstanbul Fuar Merkezi (İFM) 9, 10 ve 11 numaralı fuar alanında yapılacaktır.

Seçimde oy kullanmak isteyen siz değerli Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis  Yönetim şirketi ve firmalarımıza yol göstermek adına bu yazıyı kaleme aldım.

Hepimiz bilmekteyiz ki gerek Kat Mülkiyeti Kanunu , gerek Vergi Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre henüz meslek olarak standartları belirlenmemiş , yani meslek olarak kabul edemeyeceğimiz bir işi yapmakta ve gelirlerimizi bu işten sağlamaktayız.

2022 yılında değerli Altın Emlak ve Apsiyon şirketleri ile beraber 3 yıl verilen emek neticesinde 18UY0354-6 – Tesis Yöneticisi – Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesini sektöre kazandırdık.

“Tesis ve Site Yönetim Hizmetlerinin Yasal Zemine Oturtulması” en önemli ihtiyacımızdır.

Bunun dışında da ihtiyaçlarımız vardır. Bazı sorunlarımızı aşağıda görüşlerinize sunuyorum.

Sektörümüzün en önemli ihtiyacı ise sizlersiniz. Hepimiz bir noktadan başlayarak güç birliği yapabiliriz.

Sizlerin ve benim başlangıç noktamız 21 Nolu Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi grubuna tabi olduğumuzdan  9 Kasım 2022 Çarşamba günü İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimlerinde buluşmak olacaktır.

“Benim ne kazancım olacak diye düşünmeden” , işimizden biraz zaman ayırıp seçimlere giderek oy kullanmamız inanıyorum ki bir değişimi başlatacaktır.

Ben Ozan ÖZEN; 2002 yılından bu yana 20 yıldır sürdürdüğüm işimle ilgili olarak benden sonra gelecek ve bu işi yapacak gençlere yol açmak adına kişisel çıkar ve menfaat gütmeden, 2012 yılından bu yana çeşitli üniversiteler, eğitim kurumlarında 2000’i ( ikibin)  aşkın katılımcıya verilen eğitim ve sertifika programlarında görev alarak nacizane bilgi ve tecrübelerimi paylaştım.

Ancak bir mesleğe sahip olmak , bu mesleğin kriterlerinin ve etik değerlerinin oluşturulması adına kişisel olarak yapabileceklerim sınırlı. Bunun için sizlerle güç birliği yapmamız gereğine gönülden inanıyor ve sizlere ihtiyaç duyuyorum .

Tamamen rekabetten uzak, sizlerin işlerine zarar vermeyen anlayışım sebebi ile beni “iyi, dürüst ve namuslu” olarak tanıdığınızı düşünüyorum.

İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimlerinde 21 nolu Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi için “ ito21gayrimenkul” grubunda yer alan hayata bakış açılarını gönülden paylaştığım dostlarımla beraber adayım.

2018 yılında da aynı komite için adaylığım sözkonusu idi. Beraber yola çıktığım komite kazandı. Ancak organize bir şekilde ismimin üzerinin aday olduğum komiteye oy verenler tarafından çizilmesi ile yedek komite üyesi oldum. Mazbatımı almayı tercih etmedim. Geçen 4 yılın sonunda 4 yıl önce yola çıktığım arkadaşlarımın emlak sektörüne adına yetersiz işler yaptıklarını,  Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis  Yönetim şirketi ve firmalarımıza için hiç bir faaliyette bulunmadıklarını üzülerek izledim.

9’dan 11’e çıkan komite üyeliklerinde ve 5 kişilik meclis üyeliği içinde Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis  Yönetim şirketi ve firmalarımızdan  gerçek bir temsilci olmadıkça bu durum böylece devam edecek, bizler İstanbul Ticaret Odasında üyelik ödentilerimizi yapmaya ancak sektörümüz için herhangi bir katkı alamamaya devam edeceğiz

Sizlerden bir iki istirhamım olacak;

  • Ekte size gönderdiğim evrakları birkaç dakika ayırarak okumanızı,
  • Ekteki İTO Seçim Yetki Belgesi Örneğini / İndirmek İçin Linke Tıklayınız  https://bit.ly/2022itoyetki  ( “İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜNE” hitaplı yazıdır) “Önemli uyarılar” kısmına uygun olarak 9 Kasım 2022 Çarşamba günü şirketinizin/firmanızın / kooperatifinizin adına oy kullanacak kişinin ismini ve TC NO’sunu yazmanızı ,şirketi münferiden temsile yetkili olanlardan birisi veya müşterek yetkililerin tümü tarafından kaşeleyerek imzalamanızı,
  • Ekine şirketinizin/firmanızın / kooperatifinizin geçerli imza sirkülerinin fotokopisini eklemenizi,
  • Size ziyarete gelen arkadaşıma teslim etmenizi veya  0532 767 62 60 nolu telefonu arayarak adresinizden teslim alınmasını sağlamanızı veya aşağıdaki adrese KARŞI ÖDEMELİ OLARAK kurye / kargo /  APS / iadeli taahhütlü posta ile göndermenizi….    Rica ediyorum.
  • Söz konusu evrakları arkadaşlarım ilgili İTO Bölge Temsilciliğine onaylatarak vakit kaybetmenizin önüne geçeceklerdir.
  • 9 Nisan 2018 Pazartesi günü biraz vakit ayırarak Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi (İFM) 10 NUMARALI FUAR ALANINA teşrif ettiğinizde  sizleri bekleyen arkadaşlarım onaylanmış  Seçim Yetki Belgeleriniz ile sizleri karşılayarak, YİNE VAKİT KAYBETMEDEN OY KULLANMANIZI SAĞLAYACAKLARDIR.

Evrakları KARŞI ÖDEMELİ OLARAK  kurye / kargo /  APS / iadeli taahhütlü posta ile gönderebileceğiniz adres:

Seçim Koordinasyon Merkezi: Altın Emlak AŞ. Meriç Sokak No: 13 Ünal İş Merkezi Kat: 7 Şirinevler – Bahçelievler/İstanbul     (212) 654 04 44       0 (552) 654 04 44

Benimle tüm beklentilerinizi, önerilerinizi ve eleştirilerinizi daima 0532 767 62 60 nolu telefondan , ozan@katmulkiyeti.com mail adresinden ve www.siteyonetimi.org  adresinde oluşturulan formdan paylaşabilirsiniz.

En Derin Saygılarımla,

Ozan ÖZEN

21 nolu Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi için Adayınız

Ozan ÖZEN’in bu yazısını, manifestosunu ve bildirim formunu indirmek için tıklayınız. 

Secim_Yetki_Belgesi  Örneğini İndirmek İçin Tıklayınız! 

MANİFESTOMUZ

Eylül 2022

Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız / işletme kooperatiflerimiz Açısından ;

  • Profesyonel Tesis ve Site Yönetim Hizmetlerinin Yasal Zemine Oturtulması en önemli ihtiyacımızdır.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; yöneticinin kat malikleri dışından atanması mümkün iken, tüzel kişiliklerin yönetici atanması ve temsilindeki sorunların çözülmesi, bağımsız bölüm sayısı bakımından kat maliklerinden seçilen gerçek kişiler için üst  sınır getirilmesi ve profesyonel yönetim şirketleri ile çalışma zorunluluğu getirilmelidir.

Yönetimin atanmasının yanında yönetim olarak seçilme şartlarının da belirli olmasının gerekli olduğu, yönetimlerin sorumlulukları kapsamında idare etmekle yükümlü olacakları meblağların yüksekliği de düşünülerek adli sicilinin bazı suçlar bakımından temiz olmasının aranması gereklidir.

Uygulamada, anagayrimenkul yönetimlerinin tespitinde yaşanan zorluklar gözetilerek profesyonel yöneticilerin tespitini sağlayacak, herkese açık, ticaret sicili, marka ve patent sicili veyahut avukatlar için tutulan baro levhası gibi bir sicil ( yöneticiler sicili)  tutulması önerilmektedir.  Bu sicil derneklerde olduğu şekilde profesyonel yöneticilerin tapu dairesi, belediyeler, bankalar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında işlerini yapabilmeklerine olanak sağlayacak şekilde kurulmalıdır.

Yine, uygulamada son derece sorunlu olarak tutulan karar ve hatta kanuna göre tutulması zorunlu olmayan! işletme defterlerine ilişkin olarak, defter kayıtlarının her halükârda anagayrimenkule ait olduğu ve elektronik ortamda tutulmasının (anagayrimenkule ait elektronik defter)  zorunlu olduğuna ilişkin kanun değişikliğine ihtiyaç vardır.

Yine 7201 Sayılı Tebligat Kanunu ile 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre mevcut durumda, apartman ve site yönetimleri tarafından kat maliklerine ve/veya sakinlerine borç veya sair bildirimlerin elden imzalı ve taahhütlü posta ile yapılması zorunluluğu  zaman ve maliyet israfına sebep olmaktadır.  Bu kapsamda, apartman ve site yönetimlerinin de yaşadıkları bildirim sorununun giderilmesi amacıyla elektronik ortam da dâhil İçişleri veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Kurulacak Müdürlük Vasıtası ile yetkilendirilecek Apartman, Site, Tesis Yönetim yazılımları vasıtası ile yapılan email, sms bildirimlerinin tebligat sayılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesindeki “sair kurumlar” ifadesinin apartman ve site yönetimleri açısından belirsizliğin apartman/site yönetimleri hariç olmak üzere değiştirilmesi oluşan mali yükten kurtulunması ve yönetimlerin gereksiz bir şekilde vergi mahkemelerine başvurmaları ihtiyacının ortadan kalkmasına imkan verecektir.

Yasal mevzuatlarda şirketlerimizin yer alması ve sektörün hukuki bir zemine oturtulması için Ticaret, İç İşleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı nezdinde ısrarlı çalışmaları başlatacağız.

  • Apartman, Toplu Yapı ve Site Yönetimlerinde Profesyonel Yönetim Hizmetleri ile Çalışan Tedariklerinde Oluşan %18 KDV’nin %1’e indirilmesi ,

Bina ve tesis yönetim hizmetlerinin konut yapılarında dışarıdan tedarik edilmesi halinde Site ve Apartman yönetimleri Gelir Vergisi kanununa göre tüzel kişilik yerine sair işletme olarak değerlendirildiklerinden dolayı gerek hizmet gerekse çalışanların tedariklerinde maliyetler üzerine uygulanan %18 oranında Katma Değer Vergisini iade alma imkanına sahip değiller. Bu da yönetimlerin maliyetlerini ve dolayısı ile aidatları ciddi oranda artırmaktadır. Gerek profesyonel yönetim hizmetlerinde oluşan KDV’nin %18’den %1 e düşürülmesi gerekse aynı apartman kalıcılarında olduğu gibi “orta hizmetlerde çalışanların” gelir vergisinden muaf tutulmalarını sağlamak ve Apartman , Site yönetimlerinin profesyonel , güvenli yönetim danışmanlığı ile kaliteli yönetim hizmetlerinden daha çok faydalanmasını sağlamak hedefimiz olacaktır . Bu oranın belirlenmesi için yasa değişikliğine dahi ihtiyaç yoktur. Cumhurbaşkanı Kararı ile mümkündür.

  • , Toplu Yapı ve Ticaret Merkezlerinde Görev Alacak Yöneticilerin Sertifikalandırılmasına ve Şirketlerin Yetkilendirilmesine Yönelik Çalışmaların Başlatılması,

Parsel bazlı kentsel dönüşüm yerine ada bazlı dönüşümlerin sağlanması , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı teşkil edilecek ilgili Genel Müdürlüğü vasıtası ile Apartman, Site , Toplu Yapı ve Ticaret Merkezlerinde görev alacak yöneticilerin sertifikalandırılmasına, profesyonel yönetim şirketlerinin ise standartlarının belirlenerek yetkilendirilmesine yönelik çalışmaların başlatılması , gelişen ve büyüyen binalarda hukuki, mali, teknik mevzuata hakim yöneticilerin mesleki standartlarının oluşturulması ve Tesis Yönetim şirketlerinde görev almalarının , sektörün toplam kalite standartının arttırılması için çalışmalara hız vereceğiz.

  • Mevcut İki Yıllık  Emlak ve Emlak Yönetimi bölümlerinin Bina Yöneticiliği ile İlgili Yetersiz Ders Sayılarının Arttırılması, ilaveten  İki Yıllık “Bina, Tesis , Toplu Yapı Yönetimi” bölümlerinin açılması için çalışmalar ve girişimlerde bulunacağız.
  • Profesyonel Yönetime İhtiyacı daima gündemde tutacağız.

Günümüzde toplu yaşam alanlarının yaygınlaşması, apartman ya da sitelerin bilgili, deneyimli, kanuni ve hukuki uygulamaları bilen kişiler tarafından yönetilmesini ihtiyaç haline getirdi. Yöneticinin tüm kat maliklerine karşı komşuluk ilişkilerinin zedelemeden şeffaf, eşit ve tarafsızca bir yönetim sergilemesi gerekiyor.

Yönetici olarak seçilenlerin yönetim planı ve kat mülkiyeti kanununa uyması, görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.

Binanın sigorta ettirilmesinden, bakım ve onarımına, asansörün güvenli bir şekilde işletilmesinden aidatların tahsiline, işletme projesi yapılmasından, alınan kararların yerine getirilmesine kadar tüm sürecin takibi yöneticinin

sorumluluğunda. Binlerce insanın bir arada yaşadığı sitelerde yöneticilere ve site yönetimi alanında yetişmiş profesyonellere duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Başlangıçta gönüllülük esasıyla yürütülen yönetim konusu günümüzde artık daha profesyonel ellere bırakılmalı.

  • Yeni dönemde tesis yönetimi ve profesyonel site yönetimi şirketlerinin ihtiyaç ve isteklerini komitemizde daha fazla takip edecek ve savunacağız.

Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız / işletme kooperatiflerimiz EMLAK MÜŞAVİRLERİ Meslek Grubundadır.

NoMeslek Grubu AdıNace  KoduNace Başlık
21EMLAK MÜŞAVİRLERİ68.32.02Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan gayrimenkul yönetimi faaliyetleri (apartman ve site yöneticiliği, mobil ev alanlarının, müşterek mülkiyetli konutların, devre mülklerin, ikamet amaçlı olmayan mülklerin, vb. yönetimi)
21EMLAK MÜŞAVİRLERİ68.32.03Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan kira toplama faaliyetleri
21EMLAK MÜŞAVİRLERİ68.32.04Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan apartman yöneticiliği

Ozan ÖZEN’in bu yazısını, manifestosunu ve bildirim formunu indirmek için tıklayınız. 

Secim_Yetki_Belgesi  Örneğini İndirmek İçin Tıklayınız! 

MANİFESTOMUZA KATKILARINIZ

Sayın Ozan ÖZEN,

Eylül 2022 tarihli 3 ( üç)  sayfalık manifestonuzu okudum. Bununla ilgili değerlendirmelerim aşağıdadır.

İtiraz Ettiklerim:
   
Eksik Bulduklarım / İlavelerim :
           
Diğer Verebileceğim Katkılar:
         
İsim Soyad : 
Tüzel Kişilik Ünvanı: 
Biliniyorsa Ticaret Sicil No: 
Kişisel Cep Telefonu :  
Sabit Telefonu : 
Mail Adresi : 

Benimle tüm beklentilerinizi, önerilerinizi ve eleştirilerinizi daima 0532 767 62 60 nolu telefondan , ozan@katmulkiyeti.com mail adresinden ve www.siteyonetimi.org  adresinde oluşturulan formdan paylaşabilirsiniz.

Söyleşi ( Apsiyon Akademi)

Ücretsiz Davetiye İçin Tıklayınız


Apsiyon Akademi ile Bina ve Tesis  Yönetimi Çözümleri, Hizmetleri, Ekipmanları Konferansı & Fuarı ‘ndayım.

Apsiyon Akademi ile Bina ve Tesis  Yönetimi Çözümleri, Hizmetleri, Ekipmanları Konferansı & Fuarı ‘ndayım.

Soru ve Cevaplar ile Sohbetimizde Buluşalım

Ücretsiz Davetiye İçin Tıklayınız

Tarih ve Saat: 5 Nisan 2019 Cuma 15:00 -16:00 | Adres: Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi | Kapasite: 20 Kişi | Katılım Ücreti: Ücretsiz

Aksaray Mahallesi, Yenikapı Etkinlik Alanı, Kennedy Cd. No: 11/1, 34096 Fatih/İstanbul

Ulaşım:

EN

Ücretsiz Davetiye İçin Tıklayınız

Apartman Yöneticileri Paneli (Ücretsiz)

Apartman Yöneticileri Paneli

Tarih ve Saat:  06 Nisan 2019 Cumartesi 13:00 -17:00 | Adres: Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi | Kapasite: 200 Kişi | Katılım Ücreti: Ücretsiz

Apartman Yöneticileri Paneli

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadıköy İlçe Temsilciliği

Tarih: 06 Nisan 2019 Cumartesi
Saat: 13.00-17.00
Yer: Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi

Kozyatağı Mahallesi, Bayar Cad./buket Sok. Kozyatağı Kültür Merkezi Ve Meclis Binası 20/1, 34742 Kadıköy/Istanbul – Asia (0216) 658 00 14

Ulaşım:

Panel Detayı:

  • Merkezi Isıtma ve Sıcak Su Giderleri Paylaşımı Panelist: Tayfun KARACA
  • Asansör Periyodik Kontrolleri ve Bakımları Panelist: Aydın ARAT
  • Bina Yönetimi, Ortak Yaşam Kültürü ve Yasalar Panelist: Ozan ÖZEN

Katılım İçin Formu Doldurunuz:

Panel Bilgi İletişim: Selma EREN
0530 5174318

Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız Açısından Yapılacak İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimleri

ito_21_aday_secim_oo

Ozan ÖZEN yazı için bu yazıya tıklayınız ito_21_aday_secim_oo

Seçim tanıtım kataloğu için bu yazıya tıklayınız 

Secim_Yetki_Belgesi  Örneğini İndirmek İçin Tıklayınız! 

Konu : Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız Açısından Yapılacak İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimleri

18/3/2018

Sayın  Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim Şirketi/ Firması / İşletme Kooperatifi Yetkilisi ,  

İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimleri, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84’üncü maddesi gereğince 9 Nisan 2018 Pazartesi günü Yeşilköy – İstanbul Fuar Merkezi (İFM) 9, 10 ve 11 numaralı fuar alanında yapılacaktır.

Seçimde oy kullanmak isteyen siz değerli Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketi ve firmalarımıza yol göstermek adına ekteki kataloğu hazırladık.

Hepimiz bilmekteyiz ki gerek Kat Mülkiyeti Kanunu , Gerek Vergi Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre henüz meslek olarak standartları belirlenmemiş , yani meslek olarak kabul edemeyeceğimiz bir işi yapmakta ve gelirlerimizi bu işten sağlamaktayız.

“Tesis ve Site Yönetim Hizmetlerinin Yasal Zemine Oturtulması” en önemli ihtiyacımızdır.

Bunun dışında da ihtiyaçlarımız vardır. Bazı sorunlarımızı ekteki sayfalarda ve katalogda görüşlerinize sunduk.

Ancak sektörümüzün sizlere ihtiyacı vardır. Hepimiz bir noktadan başlayarak güç birliği yapabiliriz.

Sizlerin ve benim başlangıç noktamız 21 Nolu Meslek Grubuna (21 nolu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi) tabi olduğumuzdan 9 Nisan 2018 Pazartesi günü İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimlerinde buluşmak olacaktır.

“Benim ne kazancım olacak diye düşünmeden” , işimizden biraz zaman ayırıp seçimlere giderek oy kullanmamız inanıyorum ki bir değişimi başlatacaktır.

Ben Ozan ÖZEN; 2002 yılından bu yana 16 yıldır sürdürdüğüm işimle ilgili olarak benden sonra gelecek ve bu işi yapacak gençlere yol açmak adına kişisel çıkar ve menfaat gütmeden, 2012 yılından bu yana çeşitli üniversiteler, eğitim kurumlarında Binİkiyüzü aşkın katılımcıya verilen eğitim ve sertifika programlarında görev alarak nacizane bilgi ve tecrübelerimi paylaştım.

Ancak bir mesleğe sahip olmak , bu mesleğin kriterlerinin ve etik değerlerinin oluşturulması adına kişisel olarak yapabileceklerim sınırlı. Bunun için sizlerle güç birliği yapmamız gereğine gönülden inanıyor ve sizlere ihtiyaç duyuyorum .

Tamamen rekabetten uzak, sizlerin işlerine zarar vermeyen anlayışım sebebi ile beni “iyi, dürüst ve namuslu” olarak tanıdığınızı düşünüyorum.

İstanbul Ticaret Odası Organ Seçimlerinde 21 nolu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi için “ ito21aday” grubunda yer alan hayata bakış açılarını gönülden paylaştığım dostlarımla beraber adayım.

Şahsım ve komitemiz hakkında daha ayrıntılı bilgiye ve özgeçmişimize  https://www.ozanozen.com/bina-site-toplu-yapi-tesis-yonetim-sirketlerimiz-firmalarimiz-acisindan-yapilacak-istanbul-ticaret-odasi-organ-secimleri/ web sayfasından ulaşabilirsiniz.

MANİFESTOMUZ

18.03.2018

 Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız / işletme kooperatiflerimiz Açısından ; 

  • Tesis ve Site Yönetim Hizmetlerinin Yasal Zemine Oturtulması en önemli ihtiyacımızdır.
  • Apartman, Toplu Yapı ve Site Yönetimlerinde Profesyonel Yönetim Hizmetleri ile Çalışan Tedariklerinde Oluşan %18 KDV’nin %1’e indirilmesi ,

Bina ve tesis yönetim hizmetlerinin konut yapılarında dışarıdan tedarik edilmesi halinde Site ve Apartman yönetimleri Gelir Vergisi kanununa göre tüzel kişilik yerine sair işletme olarak değerlendirildiklerinden dolayı gerek hizmet gerekse çalışanların tedariklerinde maliyetler üzerine uygulanan %18 oranında Katma Değer Vergisini iade alma imkanına sahip değiller. Bu da yönetimlerin maliyetlerini ve dolayısı ile aidatları ciddi oranda artırmaktadır. Gerek profesyonel yönetim hizmetlerinde oluşan KDV’nin %18’den %1 e düşürülmesi gerekse aynı apartman kalıcılarında olduğu gibi “orta hizmetlerde çalışanların” gelir vergisinden muaf tutulmalarını sağlamak ve Apartman , Site yönetimlerinin profesyonel , güvenli yönetim danışmanlığı ile kaliteli yönetim hizmetlerinden daha çok faydalanmasını sağlamak hedefimiz olacaktır .

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Bağlı Kurulacak Müdürlük Vasıtası ile Apartman, Site , Toplu Yapı ve Ticaret Merkezlerinde Görev Alacak Yöneticilerin Sertifikalandırılmasına Yönelik Çalışmaların Başlatılması,

Parsel bazlı kentsel dönüşüm yerine ada bazlı dönüşümlerin sağlanması , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı teşkil edilecek ilgili Genel Müdürlüğü vasıtası ile Apartman, Site , Toplu Yapı ve Ticaret Merkezlerinde görev alacak yöneticilerin sertifikalandırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması , gelişen ve büyüyen binalarda hukuki, mali, teknik mevzuata hakim yöneticilerin mesleki standartlarının oluşturulması ve Tesis Yönetim şirketlerinde görev almalarının , sektörün toplam kalite standartının arttırılması için çalışmalara hız vereceğiz.

  • Mevcut İki Yıllık   Emlak ve Emlak Yönetimi bölümlerinin Bina Yöneticiliği ile İlgili Yetersiz Ders Sayılarının Arttırılması, ilaveten İki Yıllık “Bina, Tesis , Toplu Yapı Yönetimi” bölümlerinin açılması için çalışmalar ve girişimlerde bulunacağız.
  • Profesyonel Yönetime İhtiyacı daima gündemde tutacağız.

Günümüzde toplu yaşam alanlarının yaygınlaşması,apartman ya da sitelerin bilgili, deneyimli, kanuni ve hukuki uygulamaları bilen kişiler tarafından yönetilmesini ihtiyaç haline getirdi. Yöneticinin tüm kat maliklerine karşı komşuluk ilişkilerinin zedelemeden şeffaf, eşit ve tarafsızca bir yönetim sergilemesi gerekiyor.

Yönetici olarak seçilenlerin yönetim planı ve kat mülkiyeti kanununa uyması, görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.

Binanın sigorta ettirilmesinden, bakım ve onarımına, asansörün güvenli bir şekilde işletilmesinden aidatların tahsiline, işletme projesi yapılmasından, alınan kararların yerine getirilmesine kadar tüm sürecin takibi yöneticinin sorumluluğunda. Binlerce insanın bir arada yaşadığı sitelerde yöneticilere ve site yönetimi alanında yetişmiş profesyonellere duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Başlangıçta gönüllülük esasıyla yürütülen yönetim konusu günümüzde artık daha profesyonel ellere bırakılmalı.

  • Bizler yeni dönemde de tesis yönetimi ve profesyonel site yönetimi şirketlerinin ihtiyaç ve isteklerini komitemizde daha fazla takip edecek ve savunacağız.

Bina, Site, Toplu Yapı, Tesis Yönetim şirketlerimiz/ firmalarımız / işletme kooperatiflerimiz EMLAK MÜŞAVİRLERİ Meslek Grubundadır.

Ruhsatsız veya mevzuata aykırı inşa edilen yapılara 2018 ‘de af geliyor mu?

Ruhsatsız olan veya mevzuata aykırı inşa edilen yapılara af geliyor mu?

Önce “imar affı nedir?” sorusunu yanıtlayalım.

İmar Affı; İmar ve gecekondu yasalarına aykırı bir biçimde üretilmiş ya da üretilmekte olan tüm yapılaşmalar hakkında uygulanacak muameleleri hazırlayan bir kanundur. Bu kanuna göre kaçak yapılaşmalardaki vatandaşların mülkiyet problemlerinin çözülmesi hedeflenir. Daha önce de çıkarılmış olan bu kanunların kamuoyundaki genel ismi “imar affı” olarak bilinmektedir.

Ekim 2017 ayından beri kulağımıza Kanun Hükmünde Kararname ile kat mülkiyetine geçmeyen yapıların affı ile ilgili haberler geliyordu.
Son olarak 6 Ocak 2018 tarihinde Sözcü gazetesinden İsmail ŞAHİN’in ” İmar affı geliyor haberi” ( http://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/imar-affi-geliyor-2162196/ ) ile gündeme düştü.
Esasen bu durum Türkiye’deki mülk sahiplerinin büyük çoğunluğunu etkileyecek. Bilindiği üzere son 10 yıldır yapılan kentsel dönüşüm ve konut yapılarındaki marka inşaatlar ile ülkedeki imar izin olmayan “iskansız” yapıların oranı ancak %80’lerden %70’lere doğru gerileme eğiliminde.
Esasen bir Kanun Hükmünde Kararname ile milyonlarca vatandaşı etkileyecek ve Olağanüstü Halin Sona ermesinden de sonra bu etkisi devam edecek bir karar alınabilir mi? Esasen bu benim ilgi ve uzmanlık alanım değil. Ancak bana göre şahsım da dahil olmak üzere milyonlarca mülk sahibinin bir itirazı olmayacak , hatta mevcut iktidarın 2019 yılı için iyi bir seçim yatırımı anlamına gelecektir.
Ortada dolaşan taslağı incelediğimde bu hali ile çıkacak bir KHK’nın asıl amacının bir kaynak arayışı olduğunu düşünmekteyim. Kabaca bir hesap ile – ki bence uzmanları teyid etmeli- bu tip bir affın 25-30 milyar dolar kadar bir gelir etkisi olacaktır devlet gelirlerine.
Tabi bir çok vatandaş bu tip bir imar affı ile mutlu olacak iken , Boğaz’daki lüks yapıları da etkileyecek bu aftan dolayı bir şikayeti olmayacaktır çevrecilerin.
Esasen gecekondulardan , kaçak ve ruhsatsız yapılardan ,izinsiz kat ve eklemelere kadar imar mevzuatına aykırı bütün yapılaşmalara af getirilecek diye anlıyorum. Bence en masumanesi bir şekilde inşaat ruhsatı almış olan yapıların gerek müteahhit sorunları, gerek kooperatif problemleri gerekse ilgisizlik ve çeşitli sebeplerden iskan izni ( ki bu oturma müsadesi olarak da adlandırılır) alamamış, İmar Planları ve Yönetmelikleri değişiklikleri ile de alamayacak yapıların iskan iznine kavuşması olacaktır.
Şu anki iktidar 2003 yılında da böyle bir çalışma içinde olmuştu diye hatırlıyorum. Ancak şartlar o tarihte uygun değildi, şimdi uygun hale geldi.
Bir de tabi benim yaşım 43 ancak inceledikçe farkına varıyorum. Daha önce bu tür bir af 1985 yılında ANAP hükümeti zamanında tapu tahsis belgesi yöntemiyle bir anlamda gerçekleştirilmiş, daha sonra 57. hükümet döneminde gündeme gelmiş ancak sonra vazgeçilmiş.

Esasen bu yazdıklarım pek gündeme gelmeyecek , “Kentsel dönüşümü hızlandırmak” amacı ile ifade edilecektir.

Gelelim, 15 maddelik bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) taslağı konuşulan bu imar affının içeriğine.
Anlaşılan düzenlemenin süresi bir yıl olacak. ( Bu da Ohal’in bir yıl daha devam edeceğini gösteriyor)

SÖZCÜ gazetesindeki İsmail ŞAHİN’in haberindeki taslak metinde KHK’nın 13’üncü maddesinde yer alan ifadeye göre, 1985 yılında çıkartılan 3194 sayılı İmar Kanunu’na geçici bir madde ekleniyor.. Madde: “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.”

Bu hususta bir dipnot vermek isterim.
Esasen yapı ruhsatı yerel yönetimler tarafından verilir. Bölgedeki imar planına uygun olacak şekilde bir yapı inşaat etmek istediğinizde önce belediyeden inşaat yapı ruhsatı alırsınız. Bu ruhsat eklerini ki bunlar inşaa edilecek yapının mimari projesi de dahil olmak üzere aldığınız ruhsat tarihinden itibaren 3 ay içinde belediyeye teslim edilir. Belediye bu mimari projeyi onayladığında artık onaylı bir mimari proje vardır. Bu ruhsata göre en geç 2 yıl içinde inşaata başlarsınız, 5 yıl içinde tamamlarsınız. Tamamlamadığınız taktirde ruhsat yenilemesi şartlarına uygun ise bir 5 yıl daha inşaat ruhsatınız uzatılır. İnşaat ruhsatı kazanışmış bir hak olmamakla beraber önemli olan mümkün olan en kısa sürede inşaatı tamamlayıp yine ruhsatı aldığınız kurumdan iskan iznini ( oturma müsadesi) almaktır. İşte Türkiye bu noktada zayıf. Ortalıkta yapılmış milyonlarca yapı var, bir çoğunun da inşaat ruhsatı bir dönem olmuş ancak yukarıda belirttiğim sebepler ve daha niceleri yüzünden bir türlü iskan izni alınamamış. Zaten bu yapıların bugünkü mal sahiplerinin çoğunlukla müteahhidin yapıda çalıştırdığı işçilerin sosyal güvenlik primlerinin ödendiğine dair belgelerin de olduğu bir sürü belgeyi tamamlamaları mümkün değildir. Esasen süresi biten inşaat ruhsatının güncel imar kanun ve yönetmeliklerine göre yeniden çıkarılmadan iskan izninin alınması da mümkün değildir.
Yani özetle mevcut mevzuat çerçevesinde bu yapıların iskan müsaadesi alarak kat mülkiyetine geçmesi, tapu sahiplerinin de “kat mülkiyetli tapum var” demesi mümkün değildir. Ancak bir kanun değişikliği ile mümkün olabilir. Bunu şu an hükümet Kanun Hükmünde Kararname ile yapmaya çalışıyor anlaşılan.
İskan izni de direkt olarak tapuların kat mülkiyeti olarak tapu siciline kayıtlanması ile ilgilidir.
2007 yılında 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yapılan 5711 Sayılı Kanun değişikliği ile yönetim planlarının tapuya tescilinin kat mülkiyetine geçiş aşaması yerine kat irtifakının kurulması aşamasında yapılması yine kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin belediyelerin resen tapuya 60 gün içinde bildirmesi ile kolaylaşması önemli kolaylıklardı. Bununla beraber 2007 yılındaki 5711 Sayılı Kanun ile 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanun metnine “Yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı anagayrimenkulde, yapı kullanma izin belgesinin alındığı
tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin yazılı uyarısına rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken 12 nci maddede yazılı belgelerden eksik olanları tamamlamaktan veya imzalanması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait her bağımsız bölüm için, anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.” ifadesi getirilmiş , tabi uygulanması hiç de mümkün olmadığından 2009 yılındaki 5912 Sayılı Kanun ile 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yine değişiklik yapılarak 14/11/2007-5711 S.K./7.mad.; Mülga fıkra:23/06/2009-5912 S.K./3.mad) “634 Sayılı Kanuna 5711 Sayılı Kanunla (md:7) getirilen dördüncü fıkrası (5912-23/06/2009 değişiklik) ile yürürlükten kaldırılmıştır.” maddesi eklenmiş ve bu uygulama hiç hayata geçmemiştir.

Yani özetle Türkiye’nin gerçekliğinde bu tür bir kayıt affına şiddetle ihtiyaç vardır. Bu konuda popülizm yapmaya gerek yok. Bir çoğumuz çok lüks dahi olsa iskan izni olmayan , yani içinde oturmaya müsaademiz olmadığı yapılarda yaşıyoruz. Önce bunun bir düzenlenmesi gerekiyor. Daha sonra gerek yerel yönetimler, gerek vatandaş gerekse düzenleme ve denetleme görevi olan devlet, bu ilişkilerdeki sorunları çözecek yargı üzerine düşen görevi dürüstçe yerine getirecek ve ülke kaçak yapı, ruhsatsız yapı , iskansız yapı sorunundan kurtulacak.
Dönelim taslağı ortada dolaşan KHK’ya …
Adına İmar Affı diyebileceğimiz bu KHK ile önemli bir gelir sağlanacak demiştim.
Yapı Kayıt Sistemi’ne yapı sahibinin beyanına göre, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu kaydedilecek. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli alınacak. Alınan para dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatma yetkisi Bakanlar Kurulu’na verilecek.

Diğer taraftan özellikle Bina Yönetimlerinin ( Apartman, site, rezidans, toplu yapı yönetimlerinin) , Yöneticilerine çok önemli bir görev düşüyor. Kat maliklerini bu konuda ivedilikle bilgilendirmeliler. Çünkü;”Yapı ruhsatı almış, yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Bu durumda, sisteme kayıt bedelinin iki katı ödenecek.” ifadesi yer alıyor. Maliklerin üçte ikisinin muvafakatini en kolay Olağanüstü Genel Kurul çağrılarak yapabilirsiniz. Hatta genel kurula katılmayan maliklerden de yazılı muvafakat alabilirsiniz. Bu sebeple sözkonusu Kanun Hükmünde Kararname çıkar çıkmaz bina yönetimlerinin konuya ilgi göstermesi gerekiyor, çünkü 1 yıllık süre çok kısa olmakla beraber bir çok yapının yıllık Olağan Genel Kurulları Ocak yılında yapılmış ve tamamlanmış oluyor. Bilindiği üzere kat malikleri genel kurulları maliklerin çok az ilgi duyduğu oluşumlardandır.

Bu arada haberde kaçak yapıların yıkım kararlarının ve cezaların iptali de yer alıyor. Kaçak yapıyı kendi arsamıza inşaat ruhsatı almadan yaptığımız yapı olarak tanımlayabiliriz.
Geçerlilik süresi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar olan Yapı Kayıt Belgesi alanlar imar açısından başka bir hakka sahip olmayacak.
Belgenin yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Düzenleme, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptalini öngörüyor.

Bu arada gecekondulara da önemli bir af geliyor. Gecekonduyu başkasının arsasına ( çoğunlukla kamuya ait arsalara) tabi ki inşaat ruhsatı alamayacağımız için kaçak olarak yaptığımız yapı olarak tanımlayabiliriz. İşte bu arazilerin satışına yönelik bir madde de yer aldığı ifade ediliyor.
“Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların 30 Mart 2014 tarihinden önce Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da tahsis edilebilecek. Yapı kayıt belgesi sahipleriyle bunların yasal mirasçılarının talepleri üzerine Hazine taşınmazları bakanlıkça belirlenen rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek. Bu durumda elde edilen gelirlerin yüzde 50’si genel bütçeye, yüzde 50’si ise dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilecek.”

Özetle sözkonusu KHK ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine” başvurulması gerekecek. Bu başvuru için son tarih 31 Aralık 2018 olarak tarihi belirlenirken, hükümet bu tarihi 1 yıl uzatma yetkisine sahip olacak. Bu başvuru sırasında vatandaş, arsa emlak değeri ile yapı maliyetinin toplamı üzerinde yüzde 3 kayıt bedeli ödeyecek. Bunun sonucunda kendisine yapı kayıt belgesi verilecek. Bu belgeyi alan binalar için varsa yıkım kararı duracak. Elektrik, su, doğalgaz bağlanabilecek. Varsa cezaları iptal edilecek.”

Ne diyelim ? Olursa hayırlı olsun. Ancak ülkedeki kanunları işleyişine bakarak dua edelim de “bu imar affı kaçak yapılaşmayı arttırmasın, olası depremlerde ve hatta durup dururken binaların yıkılmasına sebep olarak can kayıplarını arttırmasın, doğanın, yeşilin, kıyıların yağmalanmasına sebep olmasın. 07 Ocak 2018 , İstanbul

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis – ETA)

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis – ETA)

Özellikle nükleer tesislerde veya otomasyon ile çalışan üretim yada acil durum sistemlerinde kullanılan bir Risk Değerlendirme tekniğidir.

Ülkemizde uygulaması çok az bulunan bu teknik hakkında örnek olaylarla açıklama yapan bir çalışma. Uzman arkadaşlara faydalı olmasını umuyorum.

PPSX:   https://goo.gl/71LWIq

https://www.dropbox.com/s/4ei0dmdgu4ip1t0/ozanozen_event_tree_analysis_eta_.ppsx?dl=0

 PDF: https://goo.gl/oVvxjo

https://www.dropbox.com/s/2ua5yqjeh3vleti/ozanozen_event_tree_analysis_eta.pdf?dl=0

NTV SEKTÖR EMLAK Programı Mülakatı . 29 Kasım cuma günü saat 15:25 ′de NTV’de

NTV televizyonu SEKTÖR EMLAK Programı için Sn. Selma Şenol  SİYODER- Apartman Site Rezidans ve Toplu Yapı Yöneticileri Derneği Başkanı Sn. Ozan Özen ile bir mülakat gerçekleştirdi. Mülakat  konumuz “ Sitelerdeki Yüksek Aidatlar Nasıl Düşürülür? ” idi. Program 29 Kasım 2013 cuma günü saat 15:25 ′de NTV’de yayınlanacak.

Ntv Canlı Yayın Linki http://cm.ntvmsnbc.com/ServerSite/wui/NTVCanliYayin/default.aspx

Kapıcı – bina yönetimi anlaşmazlıkları niye artıyor?

20131122-232841.jpg

Kat görevlisi ile bina yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve sorunlar , her iki tarafın da haklarını bilmemesi ve görevlerini yerine getirmemesinden kaynaklanmaktadır.

Apartmanlarda, binalarda kapıcı çalıştırma şartlarını İş Kanunu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Konutlarda Kapıcı Çalıştırma Yönetmeliği’ belirler.

Yönetici ve maliklerin diğer tarafta kapıcı ve bina görevlilerinin kanun ve yönetmelik koşullarını yeterli olarak bilmemesi sıkıntılar ve sorunları doğurmaktadır.

Taraflar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili mahkemelerdeki dava sayısı da bu nedenle her geçen gün artmaktadır.

Bina görevlileri ağırlıklı olarak mahkelere yapılan fazla mesailer karşılığında ücret ödenmemesi, tazminat ödenmemesi ve izin günlerinde çalıştırılmaları gibi hususlarda müracaat etmektedirler.

Kanun ve yönetmeliklere uyan ve yükümlülüklerini yerine getirdiğini belgeli bir şekilde ispat eden taraf haklı durumda oluyor.

Bu sebeple yönetimlerin özellikle özlük işlerini belgeli yerine getirmesi gerekiyor.
Görevlilere banka vasıtası ile ödeme yapılması önemlidir.

İş sözleşmesinin yazılı bulundurulması ve ‘Konutlarda Kapıcı Çalıştırma Yönetmeliği’ eksiksiz uygulanması sağlanmalıdır.

İş sözleşmesinde iş kanunu ve yönetmeliğe aykırı maddeler bulunmamalıdır.

Görevlinin çalışma koşulları, mesai saatleri açık olmalı ve bu hususlar diğer Kat maliklerine ilan edilerek maliklerin bu hususlara uyması sağlanmalıdır.